Batıanadolu

Biz kendimize inanmazsak başkaları bize neden inansın ki?

Ben Eylül Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisiyim. Hayalim ve hedefim olan kimya bölümü için hazırlanan bir sınav öğrencisiyim. Bu hayalim için elimden geleni yapıyorum. Öğrencilik hayatım boyunca disiplinli ve prensipli çalışmaya gayret gösterdim.

Sınava nasıl hazırlanıyorum ve derslerime nasıl çalışıyorum sizlerle bunu paylaşmak istedim.

Okulda derslerimi sınıf ortamında dinleyerek öğreniyorum, derslerime destek olması için ve soru tekniklerini öğrenmek için dershaneye gidiyorum, derslerimi okul sonrasında tekrar ederek ve konular üzerinde sorular çözerek pekiştiriyorum. Takıldığım noktaları not alarak öğretmenlerime danışıyorum.

Genel olarak birinci döneme göre ikinci dönem daha çok çalışmaya başladım. Birinci dönem yapamayacağım paniği ve stresiyle karşı karşıyaydım. Bu durum benim motivasyonumu olumsuz yönde etkiliyordu.

Öğretmenlerimin desteği ve yönlendirmeleriyle ders çalışmayı bir rutin haline getirerek planlı çalışma yöntemlerini uygulamaya başladım ve emeklerimin karşılığını yavaş yavaş almaya başladım. Hem okuldaki ders notlarımda hem de deneme sınavlarında yüksek notlar almaya başladım.

İlk dönem, belirli bir noktada aylarca aynı kalan netlerim, ikinci dönemde iki katına çıktı bu başarım da motivasyonumu artırdı. Genel olarak bir düzen ve plan içerisinde çalışan bir öğrenci değildim fakat sınav senesinde planlı çalışmayı hayatıma dahil edince daha verimli olduğunu ve daha hızlı bir net artışı yakaladığımı fark ettim. Genel olarak motivasyon düşüklüğü ve moral bozukluğunda, okumak istediğim bölümün araştırmalarını yaparak bölüm hakkında bilgilere tekrar tekrar bakıp yapabileceğimi kendime sürekli olarak hatırlattım.

Sınav dönemi yaklaştıkça zamanın çok değerli olduğunu anladığım için kendime ve sevdiğim aktivitelere de zaman ayırarak düzenli biçimde ders çalışmayı ihmal etmedim. Mutlaka her gün paragraf soruları ve problem sorularını çözdüm. Deneme sınavlarına katılarak hem farklı soru teknikleri öğrendim hem de sınav zamanını nasıl yöneteceğimi keşfettim. Girdiğim her deneme sınavlarından sonra sınav analizlerini yaparak eksik kaldığım konuları öğretmenlerime danışarak çözdüm ve kendimi geliştirmeye devam ettim.

Son bir buçuk ayımız kaldı…

Geldiğim bu noktada hedefim, tamamıyla konuları örnek sorular ve konu anlatımları ile çalışarak bitirip, Mayıs ayından itibaren deneme sınavları ile kendimi sınava daha iyi hazırlamak. Sınav dönemi öğrencisi olan arkadaşlarım kesinlikle TYT konularını tamamlayarak kendi istedikleri alanlarının sorularından oluşan AYT sınavına odaklanmalılar.

Sınava hazırlanırken, asla ama asla paragraf soruları ve problem soruları atlanmamalı, mutlaka her gün en az bir paragraf denemesi ve en az elli soru problem çözülmeli çünkü TYT sınavı yoruma dayalı bir sınav olduğu için konular bazen unutulabiliyor. Son bir ay kala ise tamamıyla konuları bitirip deneme sınavlarına ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Tabii ki sınav senesinin en önemli yanını ne olursa olsun, kim ne derse desin asla moralimizi bozmadan, olumsuz ve karamsar yorumları dinlemeden, sadece kendimizi dinleyerek, ne istediğimizi bilerek ve kendimize inanarak çalışmamızla şekilleneceğini bilmemiz gerekiyor. Başkalarıyla yarışta değil, sadece kendimizle yarış halinde olduğumuzu bilmemiz gerekiyor.

Nimet Eylül İlcan

Özel Batı Anadolu Lisesi/ 12A- Sayısal