Batıanadolu

Okul Başarısını Artırmanın Yolları (öğrenciler için)

Sevgili öğrenciler,

Okuldaki başarınızı artırmanın başında standart olan temel prensipler bulunur. Bunlar düzenli ders çalışma, okulda derse katılma ve dikkatli dinleme gibi.

Ancak her öğrencinin yaşam tarzına ve dersi öğrenme becerisine göre farklılaşan öğrenme stili bulunur. Bu aşamada öğrencinin kedini tanıması önemlidir. Kimi öğrenciler için görsel, kimi öğrenciler için işitsel ve kimi öğrenciler için de kinestetik uyarıcılar başarıyı artırmada etkili rol oynar. Bunun sonucunda her öğrencinin en verimli çalışma şekli kendisine özgü olan biçimidir. Dikkat edilmesi gereken nokta; öğrencinin kendisi için işe yarayacak yöntemleri keşfetmesi ve bu yöntemler üzerinde çalışması ve zamanı kendine göre belirlediği biçimde verimli kullanmasıdır.

 

  1. Kendini tanı: bu aşamayı sadece okul başarısı ile sınırlandırmamak gerekir. Sosyal, duygusal ve kariyer merkezleri gelişim için de kendini tanımak önemlidir. Kendinin farkında olmak, kendini tanıma ile harekete geçen bir süreçtir. Birey kendisini sorgulayarak, ben kiminin? Ne istiyorum? Ne yapmaktan hoşlanırım? Neler yapabilirim? Gibi sorularla öz değerlendirmesini yapmalıdır. Yol haritasını ve amaçlarını belirlemelidir.
  2. Hedef belirle: gerçekçi bir hedefinizin olması ve bunları hayata geçirmek için planlama yapmak, sizi başarıya ulaştıracak önemli adımlardan bir tanesidir. Yapılacak olan çalışmaların bir hedef için gerekli ve önemli olduğunu bilerek çalışmak, motivasyonu yükseltir. Hedefleri oluştururken; gerçekçi, motive edici, ulaşılabilir ve net olmasına dikkat etmelisiniz.
  3. Planlı çalışma: öğrencilerin kendi stillerine uygun bir çalışma programı hazırlaması gerekir. Planlı çalışma, disiplini ve zamanı verimli kullanmayı sağlar.
  4. Tekrar yapma: taze öğrenilmiş bilgiler kısa süreli bellek içerisinde kaydedilir. Konuyu tekrar etmek zihinde içindeki diğer bilgiler ile bağ kurabildiğimiz konular uzun süreli hafızaya kayıt edilir. Tekrar edilmeyen bilgiler kısa süre sonra unutulur. Konuları unutmamak için günlük, haftalık, aylık olarak düzenli biçimde tekrar yapmalısınız.
  5. Çalışma ortamını düzenle: ders çalışırken herhangi bir şey izlemek, müzik dinlemek veya telefonla ilgilenmek dikkat dağıtarak çalışmayı engelleyecektir. Çalışma masanızı düzenli tutmaya özen göstermelisiniz.
  6. Çalışma süresini belirle: çalışma süreniz çok kısa veya çok uzun olmamalıdır. Bir çalışma esnasında 40-45 dakikada bir 15 dakika olacak şekilde ara verilmelidir. Aramak vermek odak gücünün artırarak öğrenilen bilgileri sindirmenizi sağlar. Uzun süreli ara vermeden çalışmak odaklanma sorunu yaratacaktır.
  7. Düzenli uyku: sosyal medya da geçirilen uzun vakitler, bilgisayar oyunları ve teknolojik aletler uyku kalitesini düşürmektedir. Beynimizin dinlenmek için 8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Uykusunu alamamış, az uyuyan bireylerde endişe, karasızlık, dikkat dağınıklığı çok fazla görülmektedir.
  8. Öğrenmeyi öğren: ders çalışırken kullanılan duyuların fazlalığı unutmanın önüne geçer. Sadece okumak ya da konu hakkında sadece test çözmek öğrenmeyi zor hale getirecektir. Konuyu kendine anlatma ve yazarak (özet çıkararak çalışma) gibi farklı yöntemleri kullanabilirsiniz.

Bu yolculukta okulun rehberlik servisinden mutlaka destek almalısın.